Пребиловци, 10. август 2015.

Чувари Христовог гроба на поклону сјенима пребиловачких мученика

ЧАПЉИНА / ПРЕБИЛОВЦИ – Међу хиљадама људи, махом обучених у бијело, који су ове суботе дошли у Пребиловце како би се поклонили моштима пребиловачких мученика, присуство једне шесточлане дружине посебно је плијенило пажњу. Њихове богате ношње дио су српске традиције већ стотинама година уназад, а необичност њиховог позива оставља без даха. Упознајте Чуваре Христовог гроба из Батајнице, обичаја који постоји још једино у Јерусалиму.

Чување Христовог гроба у православном свијету забиљежен је једино у Јерусалиму и у Врлици, малом сјевернодалматинском мјесту смјештеном између планина Динаре и Свилаје. Усмена предања кажу да овај обичај постоји најмање 400 година, а у Врлику је највероватније донијет из самог Јерусалима.

Изгледа тако што чувари, одјевени у своје ношње, ступају у цркву предвођени такозваним „харамбашом“. Двојица од њих заузимају мјесто сјеверно и јужно од Христовог гроба и пажљиво гледају у Свету Плаштаницу. Промјена страже је честа, а обавља се тако што харамбаша уведе нову двојицу одморних чувара и када удари пушком о под цркве, стари чувари се измакну, а новопридошли заузму њихова мјеста. Они се поистовећују са стражарима који су на Голготи били поред Распећа и који су били од Синедриона задужени да чувају Гроб Господњи. Намјера је да се што више дочара амбијент у коме је Исус страдао и васкрсао.

Прочитајте цео чланак на сајту Моја Херцеговина.

Погледајте галерију фотографија →