Витешко надахнуће

Чувари су долазили у православну цркву Св.Николе у Врлици оденути у раскошну мушку ношњу цетинске крајине. Сваке године деша вао се избор или поновна потврда вође – Харамбаше који је командовао стражарима и давао такт покретима и кретању кроз цркву. О старини обичаја и документованости истог не зна се готово ништа. Најчешће изношена мишљења да је обичај стар колико и православни храм у Врлици, мада пре изгледа да проистиче из дубоке старине, свакако прехришћанске, додирујући хоризонте народне душе и колективног несвесног.

Витешко надахнуће
Улазак војника у парадним униформама са макар и трофејним оружјем на сред богослужења је богословски контрадикторно и апсурдно. Харамбаша им наређује да заузму место код Христовог гроба или да изврше замену страже не обазирући се превише на значење појединих тренутака у самом богослужењу, као што је на пример кађење од стране свештеника. Промена страже се дешава тако што харамбаша у наос уведе нову својицу одморних чувара. Они заузму место до стражећих код гроба, харамбаша удари пушком о под цркве, стари чувари се измакну, а новопридошли заузму њихова места. Промене се дешавају докле год траје богослужење.
Чувар Христовог Гроба је могао бити само онај који потиче из српских села цетинске крајине. И данас се за чуваре каже: “Тачно се зна’ ко то море бити, само онај које из наших крајева“ А то су они људи са пореклом из Цетине, Врлике, Отишића и засеока поменутих села. Ношња из цетинске крајине је импонујућа, улива поштовање ратничког и јуначког држања. Подсећа на времена ускочких бојева са млетачке границе на Турску крајину. Прсни део који се зове черма представља сплет металних кугли које нанизане чине својеврсни оклоп односно панцир. Интересантан је и трлаган кога чувари носе огрнутог, а не обученог, иако има рукаве и предвиђен је за то. Објашњење је да је тако јуначкије, односно слободније и опасније. Римокатолици у Врлици га, на пример, облаче. Ко гледа чуваре како наступају у цркви на вечерњем богослужењу и изношењу плаштанице Великог Петка, постаје свестан ратничке прошлости српског народа Далмације.